Svartisen utgör en del av Svartisen-Saltfjellets nationalpark och är en naturskön omgivning i fylket Nordland i norra Norge. Området med de två glaciärerna, Vestre och Østre Svartisen, täcker sammanlagt ett område på 370 kvadratkilometer och är det näst största glaciärområdet i Norge.

Glaciärer som Svartisen är beroende, för sin överlevnad i framtiden, att temperaturhöjningen på jorden inte fortsätter att öka. Och för att den inte ska öka krävs en omställning avseende sättet att leva, och att politiker inser allvaret i den situation som världen befinner sig i och handlar beslutsamt mot ett hållbart samhälle. Den konferens om klimatet som hölls i Paris var ett första steg i denna riktning och gav ett visst hopp om framtiden.

Att den allmänna opinionen går mot insatser mot ett hållbart samhälle är lovvärt, men det är inte första gången – det blir den som läser partiprogram från tidigt sjuttiotal lätt varse. Men förhoppningsvis blir det denna gång ingen regression, och att världen får behålla sitt Svartisen, i många generationer framöver.